czwartek, 27 listopada 2014

Przepis na literackie danie ;)

Razem z klasą 5b postanowiliśmy wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Czytelniczym "Między nami" organizowanym przez Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, o którym więcej można dowiedzieć się tu.

Zadanie pierwsze dotyczyło przygotowania dania zainspirowanego przeczytaną lekturą. Jak wiecie książki bardzo często pachną nie tylko papierem, ale wyobrażonych sobie przez nas dań, które pichcą książkowi bohaterowie... mniam ;)

Nasze danie inspirowane było książką Andrzeja Maleszki "Magiczne drzewo. Gra.". Bohaterowie oprócz kurczaka w morelach zajadali się... fasolą z pieprzem i czekoladą :) Niejadalne? A dzieci próbowały. Niektórzy nawet twierdzili, że dobre.
Deser był oparty na książce B. Mulla "Wojna cukierkowa". Batony "Afera bakaliowa" i kompozycje z żujek na długo zapadną nam w pamięć :)

Na razie zdobyliśmy 10 punktów. TRZYMAJCIE ZA NAS KCIUKI!

Zanim mogliśmy się w spokoju objadać przygotowanymi smakowitościami, musieliśmy się najpierw nieźle namęczyć....







DANIE GŁÓWNE: „Fasolowy pająk”

Składniki: 4 duże łyżki Nutelli, 17 gotowanych fasolek, dwie kostki gorzkiej czekolady, stołowa łyżka pieprzu

Przygotowanie:
  1. Nutellę wyłożyć na środek talerza i  rozprowadzić w taki sposób, by utworzyła owal.
  2. Fasolkę ugotować 15 min. w osolonej wodzie. Wyjąć na sito i odcedzić.
  3. Na Nutelli układać fasolkę na skos, tak aby utworzyć nogi pająka.
  4. Dwie kostki gorzkiej czekolady położyć na środku talerza, tak by utworzyła oczy pająka.
  5. Z jednej z fasolek wyjąć nasiona i ułożyć je na dwóch kostkach gorzkiej czekolady.
  6. Gotowego pająka obficie posypać pieprzem.
Ps. Danie najlepiej podarować koledze jako żart :)




DESEREK: „Afera bakaliowa”

Składniki: 10 łyżek mąki, 3 łyżki płatków kukurydzianych, 10 łyżek płatków owsianych, 4 stołowe łyżki rodzynek, po 4 stołowe łyżki orzechów włoskich, laskowych i arachidowych, dwa jogurty naturalne, łyżka miodu

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wsypać do miski i energicznie mieszać przez 5 minut. Dolać jogurt i włożyć łyżkę miodu. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje.
  2. Z masy uformować kuleczki, włożyć do prodiża i piec je ok. 20 min. w temperaturze 180ºC.
  3. Wyjąć jak zbrązowieją. SMACZNEGO!




9 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajne danie.
Piotruś.

Anonimowy pisze...

Nie wiedziałem, że to tak fajnie wygląda(no i smakuje) według mnie powinniśmy dostać więcej punktów ;D.
MACIEJ WIŚNIEWSKI VB

Anonimowy pisze...

bardzo nam się podoba
Rodzice Tymka

Anonimowy pisze...

daję nam 100 na 10 punktów!
Tymek

Anonimowy pisze...

Potwierdzam, a nawet nie zaprzeczam.
MACIEJ WIŚNIEWSKI VB

Unknown pisze...

genialne

Unknown pisze...

Bardzo fajne prace :-v

Unknown pisze...

Też tak uważam, ale niestety dostaliśmy tylko 10 kapsli. Ale to nic, kolejne zadania i wyzwania przed nami :)

Anonimowy pisze...

Super pamysł od 1 do 10 daje 1000000000000
Sandra Orczykowska

Prześlij komentarz

 

(c)2009 Bandy z Sarabandy. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger